De paprikateelt
Paprikateelt is een jaarrond teelt. We telen volgens de geïntegreerde teeltwijze dit wil zeggen dat we onze ziekten en plagen bestrijden met natuurlijke vijanden. Vanaf het begin van de teelt worden reeds natuurlijke vijanden uitgezet tegen bladluis en trips.
Deze kunnen dan al een sterke populatie opbouwen. Ongeveer 90 % van de ziekten en plagen wordt op deze manier bestreden. Tijdig een ziekte signaleren is dus de boodschap.
Het regenwater dat op de serres valt wordt gebruikt voor de planten. Onze paprika’s worden niet in de grond geteeld maar op een substraat, dit heeft als voordelen dat we exact weten wat onze plant opneemt en het teveel aan water wordt volledig opgevangen en hergebruikt.
De paprikaplanten worden gezaaid bij een gespecialiseerd bedrijf en komen bij ons op het bedrijf als ze 50 dagen oud zijn omstreeks eind november.
Per plant kiezen we ervoor om met 3 stengels een volledig seizoen verder te gaan. Elke stengel wordt strak met een touw op gebonden elke 14 dagen worden de stengels rond het touwen gedraaid en worden de zijscheuten verwijderd.
Begin januari laten we de eerste bloemen uitgroeien tot paprika, ook in deze periode neemt de hoeveelheid licht toe wat van cruciaal belang is.
Na een periode van 8 tot 10 weken kunnen we onze eerste rijpe paprika’s oogsten.
Belgische paprika's zijn verkrijgbaar vanaf maart tot november. Een onrijpe paprika is altijd eerst groen en kleurt dan pas door naar geel, rood of oranje. Om de 5 dagen oogsten wij op het bedrijf. Eind september wordt de kop van de plant uitgehaald. Eind oktober worden de planten uit de serre verwijderd en wordt de serre klaar gemaakt voor de volgende teelt.