Hier kunt u enkele recepten met paprika downloaden.
Lees alvast ook de nuttige informatie over de voedingsstoffen die in paprika zitten en de bereiding ervan.
Belgische paprika te verkrijgen van maart tot en met november
Paprika’s zijn lekker, makkelijk en supergezond. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, vaak zelfs meer dan andere groenten en fruit. Zo bevat paprika het meeste vitamine C van alle veel gegeten groenten en fruit. In onderstaand schema lees je hoeveel vitamine C er in paprika en andere groenten- en fruitsoorten zit.
Paprika bevat ook vitamine E, B1 en B2 en A
Paprika is gezond eten. Want naast veel vitamine C bevat paprika vitamines E, B1 en B2. De exacte hoeveelheden vind je in de voedingswaardetabel.
Je lichaam zet bètacaroteen in paprika om in vitamine A – en precies de hoeveelheid die je nodig hebt. Je hebt er geen omkijken naar.
Paprika vol essentiële mineralen
Mineralen heb je, net als vitamines, nodig om talloze processen in je lichaam goed te laten verlopen. Fijn om te weten dat een paprika je goed op weg helpt om elke dag essentiële mineralen binnen te krijgen, zoals calcium, natrium en ijzer. En een zoete puntpaprika bevat veel foliumzuur. Lekker en makkelijk gezond eten.
Paprika bevat geen vet
Dat er in paprika geen vet zit is mooi meegenomen. Minstens zo mooi is dat paprika nauwelijks eiwitten en bijna geen calorieën bevat. Je kunt er zoveel van eten als je wilt. Best een gezond idee.
De Bereiding van paprika, een paar tips
Paprika is niet alleen super gezond, maar ook enorm veelzijdig! De bereidingsmogelijkheden van deze groente zijn eindeloos. Zo wordt het wel heel gemakkelijk om gezond te eten. Je kunt paprika bijvoorbeeld rauw eten, maar je kunt er ook allerlei heerlijke warme en koude gerechten mee maken. Hier vind je tips voor de bereiding en behandeling van paprika.
Paprika bewaren
Paprika kun je het best bewaren op een koele plaats (niet kouder dan 10 graden). In de kelder of de groentelade van de koelkast bijvoorbeeld. Dan behouden ze hun smaak en kleur het best. Niet-verpakte paprika’s houd je op deze manier ruim een week goed. Wil je de paprika rauw eten? Laat deze dan eerst even op kamertemperatuur komen. Verpakt zijn paprika’s veel langer houdbaar; ze drogen dan nauwelijks uit.
Hoe weet je of een paprika vers is?
Een verse, gezonde paprika voelt stevig aan. Hij glanst mooi en heeft geen rimpels of vlekken. De steel heeft een frisse groene kleur.
Paprika’s wassen en schoonmaken
In de kas wordt optimaal gebruik gemaakt van biologische gewasbescherming. Paprika’s zijn daarom zo schoon dat je ze letterlijk van de plant kunt plukken en opeten. Wassen in de keuken is alleen nodig om hygiënische redenen.
Zaad uit paprika verwijderen
Paprika’s hebben witte zaadlijsten en die zijn eigenlijk niet lekker. Je kunt het zaad en de bijbehorende -lijsten op verschillende manieren eenvoudig verwijderen. Snijd de paprika in de lengte door en haal dan het zaad weg. Wil je de paprika later in ringen snijden dan kun je beter de bovenkant er afhalen. Dan is het meeste zaad eigenlijk al weg. De rest kun je met een mes makkelijk verwijderen.
Paprika’s roosteren of grillen
Paprika’s zijn geroosterd en gegrild erg lekker. Roosteren of grillen is niet heel moeilijk. Gebruik de oven, de grill, de barbecue of de gasvlam (paprika aan een vork). Het gaat het snelst met direct vuur. Aan een vork boven een vlam is de paprika in 8 tot 12 minuten klaar. Heb je meerdere paprika’s, dan is het een beetje omslachtig en kun je beter grillen of de oven gebruiken. Onder de hete grill duurt het 15 tot 20 minuten. Regelmatig omkeren, anders verbranden ze! Roosteren in de oven gaat als volgt: leg de paprika’s op een bakplaat en rooster ze in het midden van een voorverwarmde oven op 225ºC ongeveer 30 tot 40 minuten tot het vel zwartgeblakerd is. Tussendoor regelmatig omkeren.
De schil van de paprika verwijderen
De schil van paprika is prima eetbaar. En als je een paprika hebt geroosterd is het vel zwart. Dan moet het er ook af.
Ontvellen is eenvoudig: doe de paprika’s na het roosteren enkele minuten in een plasticzak en bind de zak dicht. Laat de paprika’s vervolgens circa 15 minuten afkoelen (tot lauwwarm). Dan kun je het zwarte vel makkelijk en zonder je vingers te branden verwijderen – net als de zaadjes en de zaadlijsten. Klaar om van te smullen!
(Rauwe) paprika’s kun je ook schillen met een dunschiller. Zonder vel zijn paprika’s wat zachter van smaak en nog lichter verteerbaar. En dat is goed nieuws voor mensen met een zwakke maag.